Jongerenrechtbanken
Wat zijn jongerenrechtbanken?
De Jongerenrechtbanken is een initiatief waarbij jongeren worden betrokken in het recht. Samen met verschillende leerlingen houden zij een zitting, begeleid door een expert in het recht. Tijdens deze zitting wordt een dader gehoord, wordt gekeken naar een passende straf en een oplossing voor het probleem gezocht.
Ook de jongerenrechtbanken vormen een herstelrechtelijke oplossing. Met het initiatief wordt geprobeerd om zoveel mogelijk conflicten bij Halt en/of de politie vandaan te houden. Dit draagt niet alleen bij aan een goede toekomst voor de jongeren, maar zorgt er ook voor dat de jongeren zelf in staat zijn om tot een rechtvaardige oplossing te komen.
De jongeren mogen niet zomaar in de rechtbank pleiten. Eerst moeten zij een training volgen. Op die manier raken zij bekend met het strafrecht, de rechtbank en het herstelrecht. Na de training, die zes dagen duurt, worden de leerlingen beëdigd. Daarna mogen zij onder begeleiding van een projectleider van de jongerenrechtbanken door middel van een zitting problemen oplossen.
Niet alle zaken lenen zich voor de jongerenrechtbanken. Allereerst wordt gekeken of de zaak door een teamleider, mentor of directeur bij de jongerenrechtbanken is aangebracht. Zodra een zaak geschikt is voor de jongerenrechtbanken, kan het traject gestart worden.