top of page

Herstelrecht in het onderwijs

Vergelden of praten?

Vuurbommetje

Het is de periode tussen sinterklaas en kerst in 2013. Een Amsterdamse middelbare school in de Pijp hangt vol met kerstverlichting. Vlak na het einde van de pauze loopt een vijftienjarige jongen met een opvallend rood, bollig vuurwerkbommetje in zijn hand. Zonder twijfel steekt hij de witte lont aan. Het is een kort lontje, dus hij heeft maar weinig tijd. Een paar seconde later ligt het bommetje in het midden van de kantine.

 

Binnen een mum van tijd komt het kleine balletje tot ontploffing. Het geluid, dat klinkt alsof twintig bowlingballen vanuit het plafond op de grond vielen, was super hard. Toch leek het alsof de oorlog uitbrak. De leerlingen hadden dit niet verwacht. Dat maakte de schrik alleen maar groter. Het gegil, waar de paniek mee aanvangt, eindigt in herrie en rennende mensen. 

 

Niet alleen de scholieren schrikken, maar ook de leraren. Als de gemoederen iets later zijn bedaard, gaat de school gelijk over tot actie. Binnen een kwartier zit de jongen in het kantoor bij de schoolleiding. ‘Je bent geschorst! Ga maar een paar dagen naar huis om tot rust te komen,’ wordt door de schoolleiding tegen de jongen gezegd.

Contact
speaker-2673919_960_720.png

Het item bestaat uit verschillende sprekers. Maar wie zijn zij en wat hebben zij met herstelrecht te maken?

​

67826546-3d-small-people-mediator-fond-b

Wat is herstelrecht eigenlijk? En nog belangrijker: hoe uit herstelrecht zich in de samenleving?

​

Maori_Statue_in_Rotorua_New_Zealand.JPG

Herstelrecht komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar is afgeleid van de manier waarop het Maori-volk met conflicten omging.

bottom of page